O NasCzym się zajmujemy i dlaczego

Na początku była kawa…

Historię kawy datuje się na wiele lat przed naszą erą. Na terenach dzisiejszej Afryki i Półwyspu Arabskiego podobno można było czasem spotkać ludzi żujących dziwne owoce, które pobudzały do działania, usuwając zmęczenie i senność. Jak głosi legenda, ówcześni ludzie wpadli na ten pomysł pod wpływem jednego z pasterzy, który zauważył że jego owce (lub kozy, ewentualnie osiołki – zależnie od wersji tej historii) obgryzają z owoców jakiś dziwny krzak, a potem mają bardzo dużo energii i mogą przebyć wiele kilometrów. Ale do picia kawy w formie, jaką znamy obecnie, jeszcze było daleko. Znane za to są informacje o dziwnych zwyczajach plemion zamieszkujących obecny Półwysep Somalijski. Plemiona te zbierały owoce kawowca, które były miażdżone i mieszane z tłuszczem, a następnie formowane w niewielkie kulki. To właśnie te kulki, spożywane w trakcie walki, dawały wojownikom siły do przetrwania trudów bitew. Takie ówczesne dopalacze

Jak pokazuje historia kawy, zwyczaj jej picia rozpowszechnił się z dużymi oporami najpierw w świecie arabskim. W połowie XVI wieku w Stambule powstały pierwsze kawiarnie. Co prawda budziły jeszcze przez jakiś czas spore kontrowersje, ale ostatecznie pod koniec XVI wieku instytucja kawiarni i zwyczaj picia kawy został „społecznie uznany” na tych terenach i coraz więcej muzułmanów nie wyobrażało sobie dnia bez filiżanki kawy.

A potem w sposób falowy zaczęto pić kawę dosłownie wszędzie...


Gdzie jesteśmy dzisiaj?

Uprawa kawy wymaga odpowiednich warunków klimatycznych. Optymalny klimat do uprawy kawy zależy od gatunku jaki jest uprawiany. Arabikę uprawia się w klimacie subtropikalnym, gdzie panują wysokie temperatury. Wysokości na jakich uprawia się arabikę mieszczą się w przedziale 600–1200 m n.p.m. Warunki występujące w klimacie subregionalnym powodują, że kawa w jednym sezonie rośnie, a w drugim dojrzewa. Drugim klimatem sprzyjającym uprawie arabiki jest klimat równikowy, który cechują częste opady deszczu powodujące nieprzerwane owocowanie kawowca. W przypadku tego klimatu arabika wymaga wysokości od 1200 do 2000 m n.p.m. W klimacie równikowym zbiór kawy odbywa się 2 razy w ciągu roku: pierwszy w okresie największych opadów, drugi w okresie opadów najmniejszych. Uprawa robusty ogranicza się do 10 równoleżnika na północ i południe od równika. Plantacje kawy typu robusta znajdują się na wysokości od 400 do 600 m n.p.m. oraz często na równinach. W porównaniu z arabiką gatunek ten jest bardziej odporny na szkodniki oraz choroby, lecz mniej odporny na zimno.

Legenda: Kolor ciemny zielony - Robusta; Kolor jasny zielony - Robusta i arabica; Kolor żółty - Arabica

A w tym wszystkim My

Staramy się pomóc Państwu w odnalezieniu tej jednej, jedynej lub wielu kaw, które będziecie mogli określić mianem "doskonałych". Stale poszerzamy naszą ofertę aby każdy z Państwa mógł skosztować innej, niepowtarzalnej. Chemy aby wśród kaw w naszej ofercie znalazły się takie, których jeszcze na rynku nie było, jak i te które od lat znajdują się w gronie najlepszych.

Tym samym dajemy Państwu możliwości aby dążenie i poszukiwanie było celem samym w sobie.

Godziny pracy sklepu

Od poniedziałku do piątku: 9.00 - 17.00
Sobota:: 9.00 - 13.00

KontaktJeśli potrzebujesz skontaktować się właśnie teraz!

Formularz kontaktowy

Informacja

Najszybszą formą kontaktu jest telefon - jeśli jednak masz do nasz zapytanie ofertowe, skorzystaj z formularza kontaktowego.

Adres

Simplafero Bogdan Kras
ul. Grochowa 3
26-600 Radom
tel.+48 694 269 507
e-mail: sklep@doskonalakawa.pl